Buddy Longway

Den klassiske tegneserie om pelsjægeren Buddy Longway er skabt af schweizeren Claude de Ribaupierre, bedre kendt under sit kunstnernavnet Derib.

Serien er henlagt til det 19. århundredes Nordamerika, og naturens skønhed og barskhed spiller en stor rolle i serien.

Serien startede i 1972 med det først album “Chinook” og afsluttedes med det 20. bind “Kilden” fra 2006.

De danske albums blev udgivet af Carlsen og senere i  deluxe samlerudgaver fra Cobolt.

Stregen der ændrede sig

Som de fleste andre tegneserieskabere, der laver lange serier, så ændrede tegnestilen sig fra særligt det allerførste album og til resten af serien. Eksempelvis ændrede Hergé sin stil væsentligt fra de første bind i serien om Tintin til de senere.

I første bind, som rummer fortællingen om hvordan pelsjægeren Buddy Longway møder siouxindianeren Chinook, er stilen mere naiv, end i seriens afsluttende bind.  I det hele taget er de fleste senere bind præget af mere realisme.

Første bind i serien om Buddy Longway. Redaktionens arkiv.

Rørende og realistisk

Da vi som børn læste de første par bind, var det for den spændende fortælling, ikke mindst i “Tre mænd red forbi”, “Elgen” og “Alene”.

Når vi som modne herrer genlæser serien, er det fascinerende at opdage, hvor rørende serien faktisk er. Ja, der blev fældet en tåre til sidst …

Der er ingen heltemodige sheriffer, skarpskydende gunfightere eller unuancerede portrætter af indianerstammer. Der er actionsekvenser, men lige så ofte er modstanderen den vilde natur, rivende floder og uvejr.

Der er fokus på Buddy Longways kamp for at skabe en tilværelse for sig selv og familien i et landskab, der er både smukt og barskt. Brydningen mellem indianere og nybyggere portrætteres fint, ikke mindst da Buddy Longway stifter familie med den smukke Chinook.

Nogle af seriens bind er domineret af billeder, mens andre har mere tekst, og den kontrast klæder virkelig serien. Det er sorg, kamp, håb, fortvivlelse og stræben efter at skabe en tilværelse i fred.

Seriens album udgivet på dansk

Serien består af i alt 20 albums, her angivet med deres danske titler.

1. Chinook
2. Fjenden
3. Tre mænd red forbi
4. Alene
5. Hemmeligheden
6. Elgen
7. Hestevinter
8. Ildvandet
9. De første jagter
10. Den hvide hingst
11. Hævnen
12. Kaptajn Ryan
13. Den vilde vind
14. Sortkjole
15. Hooka-hey
16. Det sidste møde
17. Se op over skyerne
18. Gule hår
19. Revolte
20. Kilden