Ivanhoe af sir Walter Scott

I vores barndom blev Ivanhoe en klassiker med stolte riddere, fejende flotte turneringer, intriger, kærlighed og smukke prinsesser.

Skotske Sir Walter Scott skrev bogen, der i den oprindelige udgivelse fra 1820 var på i alt 1.000 sider i tre bind.

Selv læste vi bogen i en noget mere overkommelig udgave fra Gyldendals udødelige ungdomsbøger, der blev udgivet i 1982. De 224 sider blev hurtigt læst på barndommens skibsbriks.

Skaber af den historiske roman

Sir Walter Scott (15. august 1771 – 21. september 1832) var oprindeligt sagfører og havde  studeret kunst og jura på University of Edinburgh.

Han skrev en lang række romaner og noveller. Eftertiden husker ham dog især for Ivanhoe, da denne bog i høj grad bidrog til at etablere den historiske roman som genre.

Inspirationen for Walters Scott var den daværende konflikt mellem englændere og skotter.

Er man til spændende og romantisk fortælling om fare, ridderlighed, turneringer og fortidens pomp og pragt, er Ivanhoe et godt bud på læsning.

Ivanhoe og kampen mod overmagten

Romanen tager udgangspunkt i England på Richard Løvehjertes tid (omkring år 1200), hvor der er splid mellem saksere og normannere.

Denne scene er baggrundstæppe for en kamp om kongemagten mellem Richard Løvehjerte og hans intrigante bror. Læseren får serveret både ridderturneringer, dueller på liv og død, Robin Hood, hekseafbrændinger og naturligvis en mystisk, sort ridder.

Den eventyrlige fortælling starter med ridder Ivanhoe, der netop er hjemvendt fra et korstog, hvor han har kæmpet sammen med den normanniske Richard Løvehjerte. Dette har vakt forbitrelse hos Ivanhoes saksiske far Cedric, som derfor har gjort sønnen arveløs.

Ivanhoe må nu ikke blot genvinde sin fars gunst, men også dyste om lady Rowena, forsvare sin konge og stille op til duel for at redde Rebecca, der står anklaget for at være heks.

Ivanhoe er genudgivet adskillige gange. I mere eller mindre forkortede og bearbejdede udgaver. Foto fra redaktionens arkiv.

Ivanhoe på film og tv

Bogen er er blevet omsat til båd film og tv-produktioner adskillige gange. Første gang var den amerikanske film Ivanhoe fra 1911.

En af de mest kendte er den storslåede filmatisering fra 1952. Her ses Robert Taylor i hovedrollen som Ivanhoe, Elizabeth Taylor som Rebecca og Joan Fontaine som den smukke lady Rowena, der bejler til Ivanhoes hjerte.

Trailer for Ivanhoe 1952

ø

Filmen blev nomineret til tre Oscars, og der er en flot stemning og dialog i filmen, der faktisk tåler et gensyn. Ikke mindst datidens Technicolor giver en helt særlig farvemætning.

Der er produceret flere tv-serier og tv-film, herunder måske især TV-filmen fra 1982 med Anthony Andrews som Ivanhoe. Ifølge de gamle programoversigter blev den vist første gang på Danmarks radio lørdag den 28. august 1982.