Dan Brown er kodernes konge

Der kan være penge i bøger. Mange penge.

Især hvis man er den amerikanske forfatter Dan Brown.

Som en af de få forfattere i verden er han nemlig blevet milliardær på at skrive bøger, der nu er solgt i over 200 millioner eksemplarer.

Opvækst og debut

Dan Brown blev født 22. juni 1964 i New Hampshire og er kendt som forfatter af spændingsromaner, hvor hovedpersonen ofte skal opklare historiske gåder tilsat elementer af symbolik, religion og mysterier.

Dan Brown dimitterede fra Phillips Exeter Academy og senere studerede han på Amherst College, hvor han dimitterede i 1986.

Derefter underviste han i engelsk på skoler i Hampton Falls, men han er nu forfatter på fuld tid.

Gennembrud med koder og kryptografi

Dan Browns store interesse for kryptografi, nøgler og koder er tilbagevendende temaer i hans værker.

Han debuterede i 1998 med Tankados Kode, og det internationale gennembrud kom med Engle og Dæmoner (2000) om den symbolelskende professor Robert Langdon, der skal redde verden fra undergang.

Siden fulgte Morderisk Bedrag (2001), Da Vinci Mysteriet (2003), Det Forsvundne Tegn (2009), Inferno (2013) og senest Oprindelse (2018).
Han har planlagt yderligere to bøger.

Hovedpersonen Robert Langdon færdes i en verden af gåder, kunst og religiøse symboler. Langdon er ikke blot en respekteret professor i symbologi ved Harvard University, men har tilmed en nærmest fotografisk hukommelse, der gør ham i stand til at gennemskue selv de mest komplekse mysterier.

Stor opsigt

Da Vinci Mysteriet vakte stor opsigt med Robert Langdons søgen efter svaret på en ældgammel hemmelighed med rødder tilbage til Jesus Kristus. Bogen indeholder referencer til tempelridderne, frimurerne, Leonardo da Vinci og Den hellige gral.

Dan Brown indledte bogen med en påstand om, at alle beskrivelser af kunstværker, arkitektur, dokumenter og hemmelige ritualer i romanen var sandfærdige. Denne påstand er siden modgået af mange forskere inden for de felter, som bogen omhandler, og bogen blev kritiseret for en sensationalistisk fremstilling af historiske fakta.

Dan Brown har siden forsvaret sig med, at bogen først og fremmest er fiktion, og man som forfatter har ret til at tage sig visse kunstneriske friheder.

I bogen Engle & Dæmoner truer den hemmelige Illuminati med at dræbe fire kardinaler og til sidst sprænge Vatikanet i luften. Også her må Robert Langdon kæmpe sig gennem krypter, katakomber og kirker, mens han forsøger at redde Vatikanet.

Flere filmatiseringer af Dan Browns bøger

Sammenlagt har Dan Brown solgt over 200 millioner eksemplarer af sine romaner, der er oversat til mere end 50 sprog.

Dan Brown er nu en af verdens rigeste forfattere med en formue på anslået 1,1 milliarder kroner.

En del af denne formue er skabt, da foreløbig tre af hans bøger er blevet filmatiseret af instruktøren Ron Howard.

Dan Browns bøger er nærmest skrevet som et filmmanuskript. Den seneste film, Inferno, fik premiere i efteråret 2016 og havde Sidse Babett Knudsen på rollelisten. Her vågner Robert Langdon i skikkelse af Tom Hanks op på et hospital i Firenze og hvirvles ind i en dødelig menneskejagt, hvor han atter skal løse en gåde for at redde jordens befolkning fra den visse død.

Faldende indtjening i biograferne

Anmelderne var ikke begejstrede over den seneste film i trilogien, og biografgængeren mødte langt fra så talstærkt op som ved de to tidligere film. På verdensplan indspillede Da Vinci Mysteriet således over 750 millioner dollars, mens Engle & Dæmoner nåede 490 millioner dollars. Inferno indspillede “blot” 220 millioner dollars.

Indtjening i biografer

$767.820.459: The Da Vinci Code (2006)
$490.875.846: Angels & Demons (2009)
$219.519.367: Inferno (2016)

Hertil kommer serien “The Lost Symbol”.

Hemmeligt kontor

Privat bor Dan Brown i et slot-lignende hus i New Hampshire, hvor han i bedste Robert Langdon-stil har hemmelige gange og døre. Dan Browns kontor i huset er angiveligt gemt bag et stort vægmaleri.

Da Vinci Mysteriet er fortsat Dan Browns bedst sælgende roman med over 80 millioner solgte eksemplarer.

Vi har læst Dan Brown for hans evne til at skrive bøger, hvor scenerne nærmest springer op fra siderne, og hvor man hele tiden har lyst til at læse et kapitel mere.

Bøger af Dan Brown på dansk

Da Vinci mysteriet (2003)
Engle og dæmoner (2004)
Morderisk bedrag (2005)
Tankados kode (2006)
Det forsvundne tegn (2009)
Inferno (2013)
Oprindelse (2017)

I 2005 blev Dan Brown af TIME Magazine udnævnt til en af de 100 mest indflydelsesrige personer.