Skatteøen

Skatteøen er skrevet af den skotske forfatter, Robert Louis Stevenson.

Bogen udkom i 1883 og er siden trykt i adskillige oplag. Historien om jagten på en skjult skat er filmatiseret flere gange, og romanen hører til på reolen over klassikere.

Samtidig har bogen haft afgørende betydning for den populære opfattelse af pirater, herunder begreberne skattekort, skibe, øde øer og etbenede sømænd med papegøje på skulderen.

Bogen handler om drengen Jim Hawkins i 1700-tallets England. En gammel sømand, Billy Bones, indlogerer sig på en kro og betaler Hawkins for at holde udkig efter andre sømænd. Kaptajnen dør kort efter, og i hans skibskiste finder Jim et skattekort.

En ekspedition drager afsted for at finde skatten, men besætningen anført af skibskokken Long John Silver planlægger mytteri.

Resten skal læses …

Filmatiseret utallige gange

Bogen er filmatiseret et utal af gange, ja man kunne skrive et hav af gange …

Ja, selv The Muppets lavede en version med Kermit i 1996.

En af tidligste filmversioner er fra 1934

Dansk musical med musik af Sebastian

I Danmark fik historien om Jim Hawkins nyt liv, da Sebastian satte musik til en række sange i musical-versionen af Skatteøen. Forestillingen havde premiere i 1986 på Folketeatret og har været genopført flere gange.

Omskrevet og gendigtet

Ligesom der findes mange filmudgaver, så kunne der laves reoler med de forskellige versioner af den trykte bog.

Den oprindelige bog er oversat, bearbejdet, forkortet og gendigtet mange gange gennem årene.

Den udgave, som “man husker fra barndommen” er sandsynligvis en af de forkortede udgaver som er udgivet af bl.a. Gyldendal.

Tegneserier

Bogen er naturligvis også blevet lavet som tegneserie. En af de seneste versioner er  udgivet på dansk på Forlaget Shadow Zone.

Tegnet af franskmanden Mathieu Lauffray rummer serien fire bind – og du kan læse mere om første bind lige her. 

Vi slutter denne artikel med appetitvækkeren fra forlagets hjemmeside:

Adskillige år efter begivenhederne i Skatteøen banker Lady Vivian Hastings på Dr. Liveseys dør. Hendes mand, som hun ikke har set i årevis, har sendt bud fra Amazonas: Han har fundet den sagnomspundne by Guyanacapac og bedt sin bror om at sælge godset og alt hvad han ejer for at betale for en ekspedition – uden hensyn til Lady Vivian, der kommer til at stå uden en penny på lommen. Hun beder Dr. Livesey arrangere et møde med den eneste mand, der kan hjælpe hende: den legendariske pirat Long John Silver …

Ja, redaktionen på Nemos Bibliotek må vist straks ind og investere i nyt til reolen.