Jules Verne

En uundgåelig gæst i Nemos Bibliotek er naturligvis manden, der skabte figuren Kaptajn Nemo, ubåden Nautilus og mange romaner, der blev klassikere på boghylderne.

Jules-Gabriel Verne blev født den 8. februar 1828 i Nantes i Frankrig og døde den 24. marts 1905 i Amiens.

En farefuld færd

Den franske forfatter Jules Verne havde også elementer af science fiction i flere af sine bøger. Fra jorden til månen (1865) og Rundt om månen (1870) handler således om en rejse til månen cirka 100 år før, det lykkedes menneskeheden i den virkelige verden.

Skønt rejseformen unægtelig ændrede sig en del fra Jules Vernes kæmpekanon, så var krystalkuglen alligevel ikke helt uklar. Det lykkedes mennesket at sætte foden på månen til sidst, om end ikke helt som Jules Verne havde forestillet sig.

I sine bøger udnyttede Jules Verne den moderne videnskabs landvindinger og lod læseren udleve deres egen opdagelseslyst. Derved populariserede han videnskaben og digtede videre på den mulige fremtid og teknologiens konsekvenser.

Et vindue til fremtiden

Jules Verne havde stor kundskab om videnskab, natur og teknik, og han efterlod sig tusindvis af mapper med udklip og notater, som skulle anvendes til bøger.

Allerede i 1863 skrev Jules Verne en roman om en ung mand, der lever i en verden af skyskrabere, højhastighedstog, regnemaskiner og et verdensomspændende kommunikationsnetværk.

I den forstand blev hans værker et vindue til fremtiden.

Den franske forfatter er verdensberømt for at skrive om rejser i verdensrummet, i luften og under vand, længe før det var teknisk muligt.

Rejser i luft og vand

Blandt hans værker er Fem uger i Ballon (1863), Rejsen til Jordens Indre (1864), Kaptajn Grants Børn (1868), En Verdensomsejling under Havet (1870), Jorden Rundt i 80 Dage (1873) og Den hemmelighedsfulde Ø (1875).

Flere af hans romaner er filmatiseret adskillige gange, og han er en af verdens mest oversatte forfattere. Mindst 148 forskellige sprog kan historierne læses på.

En af årsagerne til bøgernes store popularitet er, at Jules Verne udnyttede den moderne videnskabs landvindinger og lod læseren udleve deres egen opdagelseslyst.

Jules Verne populariserede videnskaben og digtede videre på den mulige fremtid og teknologiens konsekvenser.

De fleste af Jules Vernes værker er udgivet i talrige varianter i bogklubber og serier gennem årene. Der findes nye og gamle oversættelser, og mange er lavet i forkortede udgaver med eller uden illustrationer. Foto: redaktionens private arkiv.

Opvæksten

Jules Verne voksede op på en ø i floden Loire ved byen Nantes som den ældste blandt fem børn. De isolerede omgivelser styrkede uden tvivl hans fantasi og forestillingsevne.

Den unge Jules ville hellere skrive end studere, men da hans far opdagede dette, inddrog han den økonomiske støtte til sønnen. Jules Verne var da tvunget til at finde andre indtægtskilder, og i en periode arbejdede han som børsmægler.

Han mødte andre forfattere som Alexandre Dumas og Victor Hugo, der begge rådgav om skriveprocessen.

Jules Verne læste meget geografi, naturhistorie og videnskabelige artikler, hvilket blev grundlaget for hans værker.

Manuskriptet i kaminen

Oprindeligt skrev Jules Verne teaterstykker og noveller, og i 1862 kastede han i frustration manuskriptet til sin første roman i kaminen.

Hans hustru reddede det, og efter en række omskrivninger udkom Jules Vernes fortælling om en udforskning af Afrika med luftballon som romanen “Fem uger i luftballon” i 1863.

De fleste af Vernes fortællinger blev bragt som føljetoner i Magazine d’Éducation et de Récréation, før de udkom i bogform.

Et skæbnesvangert skud

Den 9. marts 1886 blev Jules Verne mødt af sin nevø Gaston, der kom imod ham med en revolver.

Under en nærkamp gik våbnet af, og en kugle traf Vernes venstre fod.

Den mentalt forstyrrede nevø tilbragte resten af sit liv på et sindssygehospital, men hændelsen gjorde Jules Verne deprimeret, og han levede herefter kun for sit arbejde.

Kritik af detaljer

Kritikere vil anføre, at hans romaner ikke er litterære mesterværker, og at hans sans for detaljer kan være direkte forstyrrende med lange, næsten kedelige opremsninger af faktuelle og tekniske forhold.

De første danske oversættelser var da også betydeligt forkortede udgaver, der udkom som Danmarks første billigbøger.

I Frankrig havde Jules Verne et fantastisk ry og var berømt for at skrive så godt fransk, at unge blev opmuntret til yderligere læsning.

Præcise salgstal for Jules Vernes værker kendes ikke, men det er almindeligt anerkendt, at der er solgt over 100 millioner eksemplarer af hans bøger.

En del af dem står i vores bogreol og minder os om den eventyrlige fortælling.

Bibliografi for Jules Verne

Rejsen til jordens indre
Zarens Kurer
En verdensomsejling under havet
Kaptajn Grants børn
Jorden rundt på 80 dage
To års ferie
Den Hemmelighedsfulde Ø

Mere om Jules Verne

Det Danske Jule Verne-selskab