Sherlock Holmes

Vi kan ikke have et fantastisk bibliotek uden Arthur Conan Doyle, der skabte den mest legendariske detektiv af dem alle; Sherlock Holmes.

Arthur skrev i alt fire romaner og 56 noveller om den ikoniske detektiv med de fremragende deduktive evner. Vi tager dem alle med i Nemos Bibliotek.

Arthur Conan Doyle skabte Sherlock Holmes

Meget få forfattere skaber en person, der kan identificeres med simple karakteristika.

Ser man et billede af en person med den særegne deerstalker hat, et forstørrelsesglas og en pibe, så vil de fleste umiddelbart sige Sherlock Holmes.

Han er en af de mest elskede personer i krimigenren, og fortællingerne om ham sælger stadig millioner af eksemplarer. Faktisk er denne fiktive detektiv så elsket og beundret, at mange slet og ret anser fortællingerne for sandfærdige. Den skotske læge og forfatter, Arthur Conan Doyle har solgt over 100 millioner eksemplarer af sine bøger om mesterdetektiven Sherlock Holmes.

Krimigenrens mester

Arthur Ignatius Conan Doyle kom til verden i Skotland den 22. maj 1859 og skabte den vel nok mest legendariske detektiv af dem alle.

En ikonisk hovedperson med en af litteraturens mest kendte adresser, Baker Street 221b.

Arthur Conan Doyle skrev fire romaner og 56 noveller om Sherlock Holmes og hans uovertrufne deduktive evner.

At romanfiguren er så ikonisk, skyldes forfatterens sproglige mestring af det sammensatte menneske, som Sherlock Holmes er. De deduktive evner er åbenlyse. Hans fejl og mangler ligeså.

Sherlock Holmes debuterer med En studie i rødt

Første bog er En Studie i Rødt (A Study in Scarlett) fra 1887, og Conan Doyle fik overvældende succes.
Bogen er spændende, medrivende, levende og en vaskeægte klassiker. Flere fans fremhæver Baskervilles Hund som kronen på værket, men denne første af de fire romaner er elementært spændende.

Han var også med til at skabe betegnelsen cliffhanger, hvor bøgerne udkom som føljeton i The Strand Magazine. Folk stod i kø for at købe historierne.

Sherlock Holmes og ærkefjenden professor Moriarty.

Videnskabelige metoder

Sherlock Holmes er deduktiv og anvender videnskabelige metoder i sin opklaring, hvor han forsøger at indsamle så mange data som muligt før han teoretiserer.

Sherlock Holmes var delvist bygget over Edgar Allan Poes figur August Dupin, der anses for en af kriminalhistoriens grundfigurer. Inspirationen til Holmes fik Conan Doyle dog fra sin gamle lærer, Joseph Bell (1837-1911), der forelæste ved det medicinske fakultet på Edinburgh Universitet og var kirurg for dronning Victoria.

Ifølge Joseph Bell burde kunsten at opklare forbrydelser være lige så nøjagtig som videnskaben. Han lagde altid vægt på grundig observation, før han drog en konklusion eller stillede en diagnose.

For at illustrere det, plejede han under sine forelæsninger at trække en ukendt person frem, og ved at observere ham deducere sig frem til vedkommendes arbejde og aktiviteter.

Vandfaldet i Reichenbach

Conan Doyle skrev en lang række noveller om Sherlock Holmes, men til sidst afskyede han sin egen figur så meget, at han slog ham ihjel i Reichenbach vandfaldet. Det vakte et ramaskrig, og Conan Doyle måtte genoplive figuren efter stort pres fra magasinerne og sine læsere.

Illustrationer til scenen ved Reichenbach vandfaldet.

I 1893 udkom The Final Problem, som foregår i 1891, og Doyle ville ikke bringe Holmes tilbage før 1901 med Baskervilles Hund, men denne historie foregår før Reichenbach.

Først i 1903 skriver han The Empty House, som beretter om genkomsten af den berømte detektiv.

Conan Doyle skabte også andre figurer

Conan Doyle skrev sammenlagt omkring 200 noveller og romaner, herunder også science fiction med videnskabsmanden professor Challenger samt historiske romaner med udgangspunkt i personen sir Nigel Loring.

På sine ældre dage helligede Conan Doyle sig den overnaturlige verden og brugte både tid og formue på at overbevise andre om det overnaturlige, hvilket skadede hans ry.

Arthur Conan Doyle døde 7. juli 1930 i sin have med en blomst i den ene hånd og hustruen i den anden. Hans sidste ord var til hende: “You are wonderful.”

Sir Arthur Conan Doyle var tvilling af stjernetegn, hvilket nogle tager som udtryk form, at man er født til at være kreativ. Vi ser Arthur Conan Doyle som et af vores forfatterforbilleder, fordi han skabte detektiven over dem alle.

Filmatiseringer af Sherlock Holmes

Fortællingerne om Sherlock Holmes er filmatiseret utallige gange.

I 1980erne viste Danmarks Radio ofte den kritikerroste serie med Jeremy Brett i hovedrollen som Sherlock Holmes. Tv-serien blev produceret af britiske Granada Television fra 1984-1994 og omfatter sammenlagt 36 episoder samt fem tv-film.

Instruktør Guy Richie lavede to film med Robert Downey Jr. i hovedrollen som den ikoniske detektiv, der fik stor succes i biograferne. Det var Sherlock Holmes (fra 2009) og Sherlock Holmes 2: Skyggespillet (fra 2011) var baseret på Arthur Conan Doyles karakterer, hvor Jude Law spiller Dr. Watson. En tredje film med makkerparret skulle nu være på vej.

I nyere tid må fremhæves BBCs meget roste serie “Sherlock” med Benedict Cumberbatch som Sherlock Holmes og Martin Freeman som Dr. Watson.

Vores egen forkærlighed til den unikke detektiv vil snart udmønte sig i en nyfortolkning af Sherlock Holmes. Det er vores ydmyge ”tak” til skaberen af verdens mest læste detektivfigur. Om alt går vel rammer bogen dine boghylder i 2024.

At romanfiguren er så ikonisk, skyldes forfatterens sproglige mestring af det sammensatte menneske, som Sherlock Holmes er. De deduktive evner er åbenlyse. Hans fejl og mangler ligeså.