Poeten Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe blev født den 19. januar 1809.

Han blev digter, skribent, redaktør, litteraturkritiker, anmelder og en de førende forfattere i den amerikanske romantik.

Kendt for det makabre og kriminalgåder

“In spring of youth it was my lot”

Sådan indleder Poe et af sine mest kendte digte “The Lake” som blev udgivet i i 1827.

Edgar Allan Poe er især kendt for sine fortællinger om det makabre, og han anses som foregangsmand til den moderne kriminalgåde med sin novelle Mordene i Rue Morgue.

Han bidrog også til udviklingen af science fiction.

Dyster skrivestil

Han var søn af et skuespillerægtepar fra Boston, blev tidligt forældreløs og kom derpå til en plejefamilie i form af en velhavende købmand. Han udviklede et stort misbrug af alkohol og narkotika, og han blev kendt for en drømmende og dyster skrivestil.

Familien rejste i 1815 til England, men senere rejste de tilbage til Richmond. I 1826 blev Edgar Allan Poe indskrevet ved University of Virginia, men senere bortvist og samtidigt udstødt af plejefamilien på grund af en spillegæld.

Han rejste da alene til Boston og tog navnet Henri Le Rennet, men efter store økonomiske problemer meldte han sig i maj 1827 til den amerikanske hær for at få et hjem.

Efter nogle få bøger vandt han i oktober 1833 førstepræmien i en konkurrence i Bostonavisen The Saturday Visitor, og snart fik han trykt digte, bøger, anmeldelser og fortællinger.

Foto af Edgar Allan Poe fra cirka 1848.

 

Den moderne krimi

Med novellen Mordene i Rue Morgue skabte Edgar Allan Poe den moderne kriminalfortælling. Detektiven er August Dupin, som lever afsondret sammen med en navnløs fortæller og bruger sine deduktive evner til at opklare sagen.

Fortællingen er ganske barsk, med mordet på en mor og datter som omdrejningspunkt. Vidner beretter, at der på gerningsstedet blev talt et sprog, man ikke kunne forstå, og August Dupin lægger brikkerne langt fra gerningsstedet ved hjælp af telegrammer, aviser og vidneforklaringer.

Der er lavet flere film og serier, der tager udgangspunkt i enten Poe eller hans værker.

Trailer for The Raven (2011)

The Pale Blue Eye (2023)

En plaget skrivesjæl

Edgar Allan Poe er også kendt for en række smukke og dystre digte, men han befandt sig i konstant pengenød og måtte ty til obskure litterære boldgader for at tjene penge. Han fik således $50 for at bearbejde en bog om klassifikation af muslingeskaller.

De sidste år af hans forpinte liv fortaber sig i en tåge af spiritus og opium. På et tidspunkt forsvinder han, og først efter flere dages eftersøgning finder man ham på et berygtet værtshus i en frygtelig tilstand.

Tre dage senere døde Edgar Allan Poe på et hospital den 7. oktober 1849 i en alder af blot 40 år.

Angiveligt var hans sidste ord “Lord help my poor soul”, men dette er aldrig bekræftet.

Den præcise dødsårsag er ikke fastslået, men det antages at være en kombination af alkohol, narkotika og kolera.

Vi læser ham for hans lyriske kraft og for hans betydning, som skaberen af den moderne kriminalfortælling.

Men vi læser ham også som en ihukommelse af, at smukke ord kan tappe den sjæl, der skriver dem.

Derfor må man aldrig være ligeglad med ord, hverken dem du læser eller dem du skriver.

Læs mere

The Poe Museum