Fantomet – ånden der vandrer

Den onde ring. Det gode mærke. Jungleordsprog. Hero. Devil. Rex. Diana.

Hvis ovennævnte lyder som volapyk, har du sikkert aldrig læst Fantomet.

Der gemmer sig ellers mange timers forrygende underholdning i selskab med den maskerede hævner, der bekæmper alskens uret og ondskab.

Angrebet af Singh-pirater

I vores barndom fulgte vi Ånden der vandrer på hans evige jagt efter forbrydere.

Ifølge baggrundshistorien til Fantomet sejlede et handelsskib den 17. februar 1536 op langs Afrikas østkyst, hvor skibet blev angrebet Singh-pirater. En voldsom kamp opstod, hvor samtlige ombordværende blev dræbt på nær kaptajnens søn, Kit Walker, der drev i land på kysten.

Her blev han fundet af Bandar-folket, der tog ham med til de dybe skove og ved af kraniet af sin fars morder svor han at bekæmpe pirater med ordene:

“Jeg sværger at vie mit liv til at bekæmpe sørøveri og alskens ondskab.

Mine efterkommere skal følge mig.”

Kit Walker døde i 1566, og siden fulgte slægtens efterkommere i hans fodspor.

Da serien gjorde sit indtog i Danmark var det nuværende Fantomet nummer 21 i rækken. Han er blevet gift med bardomskæresten Diana Palmer, og de har tvillingerne Christoffer (Kit) og Heloise.

Fantomet er naturligvis stærk, adræt og modig, og han overkommer det meste, men han adskiller sig meget fra superheltene. Fantomet har således ingen superkræfter, og samtidig er han dødelig. Derfor træder næste generation til, når den forrige omkommer, typisk under ret voldsomme omstændigheder.

I 1971 udkom det første Fantomet-blad på dansk. Og selvtilliden var i top, da redaktionen på første side anbefalede, at man passede ekstra godt på hæftet, fordi serien ville blive et hit, og så ville det første blad blive mange penge værd. Foto: Nemos Bibliotek.

Skaberen Lee Falk

Fantomet så første gang dagens lys som avistegneserie i 1936. Historierne var skrevet af Lee Falk og tegnet af Ray Moore. Senere overlod Lee Falk projektet helt til Ray Moore, og blandt de senere tegnere var Wilson McCoy og derpå Sy Barry.

I de nordiske udgivelser bærer Fantomet sin karakteristiske blå dragt med hætte, en sort maske og sorte støvler. Uden på dragten bærer han et sæt rød- og sortstribede shorts.

Fantomet er ikke bare Fantomet, men kaldes også Ånder vandrer eller Hævneren. Sidstnævnte navn føres tilbage til det første Fantomet, der i 1536 blev Fantomslægtens stamfader, da han var eneste overlevende efter et piratoverfald.

Historiske fortællinger

Undervejs skifter serien stil hvad angår både tegninger og tekst. Nogle af de første historier er ret simple, og deres grafisk udtryk ikke specielt helteprægede, ligesom historierne også er skabelonagtige.

Fra 1960’erne kom en licensproduktion til det skandinaviske marked, af forskellige europæiske og amerikanske tegnere, der sammen kalder sig Team Fantomen, der nu har produceret over 800 eventyr.

Blandt de mange tegnere genlæser vi især historierne af spanske Jaime Vallvé. Han flyttede i 1950´erne til Danmark, hvor han boede frem til sin død i 2000, og han tegnede og skrev sammenlagt 116 historier til Fantomet. Meget ofte var hans bidrag historiske fortællinger med nedslag i særlige tidsperioder af slægtens 400 leveår.

Det specielle ved Fantomet-serien er lige præcis, at man som fortæller har adgang til hele den 400 år gamle slægt. Dermed kan man skrive om såvel det nuværende Fantomet (nummer 21 i rækken) og om dennes mange forgængere i deres respektive tidsperioder.

I flere lande har man ført rækken videre og leget med tanken om det 21. fantomet er død og har overladt tronen i Kraniegrotten til sine efterkommere.

Historierne om Fantomet er barske, men sjældent blodige.

I 1978 – 7 år efter det første nummer – kunne Fantomet fejre, at nummer 100 var på gaden. Et stærkt nummer på 100 sidder spækket med hele to lange Fantomet-fortællinger. Begge tegnet af Jaime Vallve og med tekst af Ulf Granberg. En klassisk duo som fyldte meget blandt vores favoritter. Foto fra redaktionens arkiv.

Fantomet i Danmark

I Danmark har Fantomet som tegneserie været udgivet i flere omgange.

Oprindeligt fik fortællingerne plads i bladet “Skipper Skræk” fra 1938 og “Kong Kylie” fra 1948.

I perioden 1952-1952 udkom så et selvstændigt magasin med fortællinger om Fantomet. Der findes 23 blade i denne serie, der kaldes Fantom-hefterne.

I 1971 fik fantomet for alvor sit gennembrud på de danske kioskhylder, da Interpresse begyndte udgivelsen af det månedlige serieblad Fantomet. Senere blev udgivelsesfrekvensen hver 14. dag og derpå igen et månedsblad, før bladets udgivelser stoppede i 1994 med nummer 358.

Dertil fandtes den kvartalsvise udgivelse af Fantomet krønike, der samlede nogle af historierne i tidsperioder. I denne serie udkom 15 blade.

Der fandtes tillige en meget populær Fantomet-klub, hvor man som medlem kunne købe bøllehatte, tasker, brevpapir og sågar en frisbee. På højdepunktet var der mere end 10.000 danske medlemmer, der nød fortællingerne om Ånden der vandrer. Og ja, redaktionen på Nemos Bibliotek var skam fuldgode medlemmer af den ærefulde klub …

Vi hylder stadig Fantomet som eventyrlig action, og det er fremragende lørdagslæsning, for både børn, unge og voksne.

Persongalleriet i Fantomet – venner og fjender

Omdrejningspunktet for serien er naturligvis Fantomet selv, men i fortællingerne møder man en række andre figurer.

Blandt vennerne er Guran, der er høvding i Bandarstammen, der oprindeligt fandt det senere første Fantom. Fantomet er også venner med Lamanda Luaga, der er præsident i Bengali og dertil har han følgeskab af sin ulv Devil og den hvide hingst Hero.

Fantomets hustru er Diana Palmer Walker, der arbejder ved FN i Bengali, og sammen bor de i dels Kraniegrotten, dels i træhuset. Fantomet har to børn og dertil plejebarnet Rex King.

I gennem tiderne kæmper Fantomet med alskens ondskab og forbrydere, hvoraf nogle er mere ondskabsfulde og farligere end andre. Især fremhæves Singh-piraterne. Dette gamle piratbroderskab myrdede det første Fantomets far, og er siden blevet til moderne forbrydere. Også Vampyrene er et gammelt broderskab, der plyndrer de svage i krigens kølvand. Denne forbrydergruppes medlemmer er normalt kronragede og har et stort rødt “V” tatoveret på issen. I den oprindelige serie står V’et for Vulture (grib), og det blev i den danske oversættelse til Vampyr.

Mere om Fantomet

ComicWiki