Andebys mestertegner Don Rosa

Alle elsker Anders And og fortællingerne fra Anderby. Også tvillingerne Ellemose, der ligesom de fleste jævnaldrende er opvokset på grøn sodavand og historier om den koleriske og uheldige and i matrostrøje. Der var altid nogle særlige historier, som skilte sig ud; men vi var for små til at genkende Carl Barks som andet end den gode tegner.

Når vi i voksenlivet snupper en tegneserie, er det både med den gamle mester Carl Barks, men også hans mest dedikerede fan i form af Don Rosa. Denne talentfulde serieskaber, som desværre er stoppet med at tegne grundet en øjensygdom, har lavet den i vores øjne bedste fortolkning af Joakim von And i serien Her er dit liv, Joakim fra 1997.

Mange vil rynke på næsen af, at man som voksen læser om Onkel Joakim og hans vej til formuen i pengetanken. Men når en fortælling rører læseren til tårer, er intet billede spildt. Det er indsigtsfuld humor og masser af sidehandlinger. Don Rosa er kendt for sit detaljerede stamtræ over andefamilien, hvor han har forsøgt at katalogisere de mange figurer, som har besøgt Andeby gennem tiderne.

Hvis man kan lide intelligente og indsigtsfulde tegneserier, er der ingen vej udenom netop Don Rosa, som dedikerede sine værker til den største Disney-tegner nogensinde: Carl Barks.

Don Rosa nåede at tegne omkring 90 historier om Andeby, hvor hans store forbillede, Carl Barks, tegnede mere end 600 historier, omend disse også omfattede korte fortællinger. Både Carl Barks og Don Rosa er blændende historiefortællere.

Joakim von Ands 47 fantasillioner

For tvillingerne Søren og Morten er historierne om Onkel Joakim mere end blot penge.

Som Søren skrev til Morten en dag:

“Nogle kender Joakim von And og beretningerne om hvordan han skabte sine 47 fantasillioner med rent held og sin lykkemønt. En 25-øre. Men det var ikke held. Det var hårdt, grusomt slid hver eneste dag af den unge Joakims liv. Han udstod farer som få og strabadser som ingen. Han knoklede altid og brokkede sig aldrig. Så han blev verdens rigeste and og kunne få alt, hvad penge kunne købe. Og dog brugte han dem aldrig. Han samlede dem bare. Stak på stak, meter efter meter, indtil han til sidst sad på toppen af det hele. Han fandt guld og kærlighed, men turde kun række ud efter det, der skinnede mest. Og nu sidder den lille and, gammel og alene. I sin pengetank. Men sine penge og sine tanker.”

Fordi mange har misforstået at Joakims penge kun er penge. Det er ufatteligt mange minder fra et ufatteligt liv. Det er historien om, hvorfor en gammel mand får boble i øjnene over en gammel and med boble i øjnene …

Og lige præcis den skildring mestrer Don Rosa med sine historier om Andeby og Onkel Joakim.