Alistair Maclean spændingsbogens mester

Er man til action, isnende kulde, stemningsmættede beskrivelse af krigens gru og bøger, hvor man ikke er i tvivl om hvem, der er helte og skurke, kommer man ikke uden om at have Alistair MacLean i sin reol.

Den skotske forfatter skrev krigsromaner, thriller og eventyrromaner om rigtige mænd med stålsat karakter og offervilje, og ofte som hemmelige agenter eller soldater i krigens gru og tjeneste.

Alistair MacLean

Alistair MacLean blev født den 28. april 1922 i Glasgow i 1922, og flyttede som lille til Inverness i det nordligste Skotland. Som 19-årig meldte MacLean sig til flåden, hvor han gjorde tjeneste under Anden Verdenskrig på forskellige krigsskibe. Efter hjemsendelse i 1946 tog Alistair MacLean en universitetsgrad i engelsk og arbejdede senere som lærer.

Allerede under studietiden havde Alistair MacLean skrevet noveller for at tjene penge, og i 1954 vandt han en litteraturkonkurrence, hvorefter det anerkendte forlag Collins opfordrede ham til at skrive en hel roman.

Imponerende debut med H.M.S. Ulysses

Resultatet var debutromanen H.M.S. Ulysses, der udkom i 1955 og af kendere regnes for et mesterværk i genren.

Bogen blev en verdenssucces med sin realistiske og spændende skildring af livet på et krigsskib i konvoj på Nordatlanten under Anden Verdenskrig. Det plagede mandskab ombord på krigsskibet følges i de nervepirrende dage, mens isen tynger stålpanseret længere og længere ned i det forræderiske nordlige Atlanterhav.

Som læser er det svært at lægge bogen fra sig, og man kan næsten mærke kulden, stormene, brådsøerne, overisningen og de umenneskelige anstrengelser, som var sømændenes lod.

Den farefulde konvojsejlads med krigsmateriel springer frem fra siderne, og beretningen om den tapre og hårdt prøvede besætning. I teenageårene slugte vi roman efter roman, og med H.M.S. Ulysses debuterede Alistair Maclean med et sandt mesterværk indenfor genren. Det er en fabelagtig bog, hvor læseren kastes ind midt i handlingen. Mere skal ikke siges, for bogen skal læses, for du vil føle dig hensat til ishavene og de kolde udkigsposter.

Med tanke på sine egne oplevelser under Anden Verdenskrig i den britiske flåde erklærede Alistair MacLean, at han ikke var forfatter, men blot historiefortæller og dermed trak på nogle af sine egne oplevelser.

Navarones Kanoner og Ørneborgen

Alistair MacLean fulgte debutsuccesen op med bogen Navarones Kanoner, og siden fulgte blandt andet Ørneborgen. De to sidstnævnte er begge filmatiseret, hvilket i øvrigt gælder flere af MacLeans bøger.

 

I S.O.S. Nordpolen følger man en amerikansk atomubåds redningsaktion til de nødstedte på en vejrstation i den arktiske pakis, mens man i Ørneborgen er med en gruppe engelske faldskærmsfolk under 2. verdenskrig for at befri en amerikansk general, der holdes fanget af tyskerne på en middelalderborg. Fortællingens kerne er altid spænding, dramatik og typisk sat enten i rammerne af 2. verdenskrig eller den kolde krig umiddelbart derefter.

Forfatterskabet blev på mere end 30 bøger, og desuden efterlod Alistair MacLean sig en række udkast, som efterfølgende blev færdigskrevet af Alastair MacNeill og Hugh Miller.

Alistair MacLean skrev også bøger under pseudonymet Ian Stuart.

Ørneborgen som film

Ikke mindst filmatiseringen af Ørneborgen (Where eagles dare) er for mange en klassiker, som de kan se igen og igen.

I hovedrollerne ses Richard Burton og Clint Eastwood.

Forfatterskabets succes

Generelt er det let at kende de gode fra de onde i hans forfatterskab. Heltene er barske, fåmælte og handlekraftige mænd, mens skurkene omvendt altid er nederdrægtige slyngler, der som regel får deres bekomst.

Ikke alle bøger er i sagens natur lige gode, og nogle klarer tidens tand bedre end andre. Eksempelvis er beretningerne fra Anden Verdenskrig mere gemmeværdige end romanerne om agenter i midtfirserne.

Hans bøger er oversat til mange sprog og solgt i millioner af eksemplarer. Kritiske røster sætter fingeren på det skabelonagtige præg, som visse bøger i forfatterskabet er skåret efter. Andre – og det er millioner af læsere verden over – elsker manden for hans spændingsromaner. Selv forklarede han sin store succes med, at han skrev bøger, der var visuelle og dermed lette at læse.

Alistair MacLean døde den 2. februar 1987 i München, Tyskland, og ligger begravet i en forstad til Geneve i Schweiz. Selv mente han, at skriveprocessen kunne være alt andet end en glæde. Ordene skal nærmest tvinges frem, og det kan til tider føles som en næsten fysisk smerte at få noget ned på papiret. Han er således citeret for ”I’m not a born writer, and I don’t enjoy writing.”

Bøger Alistair MacLean (kronologisk)

HMS Ulysses (1955)
The Guns of Navarone (1956)
South By Java Head (1958)
The Last Frontier (1959)
The Secret Ways (1959)
Night Without End (1960)
Ice Station Zebra (1960)
Fear Is the Key (1961)
The Golden Rendezvous (1962)
The Dark Crusader (1962)
The Satan Bug (1962)
When Eight Bells Toll (1966)
Where Eagles Dare (1967)
Puppet On a Chain (1969)
Caravan to Vaccares (1970)
Bear Island (1971)
The Way to Dusty Death (1973)
Breakheart Pass (1974)
Circus (1975)
The Golden Gate (1976)
Goodbye California (1977)
Seawitch (1977)
Athabasca (1980)
Hostage Tower (1980) (med John Denis)
Air Force One Is Down (1981)
River of Death (1981)
Partisans (1982)
The Black Shrike (1982)
Floodgate (1983)
San Andreas (1984)
Santorini (1986)