
Hvilken bog ville du gerne selv have skrevet?
Det spørgsmål er svært at besvare, men bøgerne fra denne forfatter står formentligt højt på listen hos mange.
Han er nemlig en af verdens mest læste forfattere.
Eventyret om Tolkien
J.R.R. Tolkien (1892-1973) skabte en række eventyrlige og mesterlige fortællinger, hvoraf kronen på værket er Lord of the Rings-trilogien samt Hobbitten.
Bøgerne efterlod et enormt indtryk på grund af deres universelle fortælling og dybde, og denne artikels forfatter læste bøgerne hver sommer syv år i træk.
Fascinationen var, at man hver gang følte sig i selskab med gode venner. At man befandt sig i et univers, hvor hverdagen opløste sig, så kun historien eksisterede. Den slags læseoplevelser formår kun en særligt dygtig forfatter at give sin læser.
Forfatteren brugte årevis på sine fortællinger, og let var det ikke. Selv betegnede Tolkien skriveprocessen således: “Normalt skriver jeg kun med stort besvær og endeløs omskrivning.”
Forfatterens baggrund
John Ronald Reuel Tolkien var professor i engelsk sprog og middelalderlitteratur på Universitetet i Oxford.
Han skrev både fiktion og lyrik, hvoraf de mest kendte som nævnt er Hobbitten samt Ringenes Herre.
Tolkien mestrede mange sprog, og han opfandt flere sprog selv, herunder et i sin tidlige ungdom, som han aldrig afslørede, hvad betød.
I forbindelse med tilblivelsen af Ringenes Herre udviklede Tolkien elversprogene Eldarin og Sindarin.
Tolkien deltog i Slaget ved Somme i 1916. Under krigen oplevede han grusomhederne i skyttegravene og mistede flere af sine venner fra skoledagene.
Mens han lå på lazarettet, begyndte han at skrive mytologisk inspirerede fortællinger.
Første udgave af Hobbitten fra 1937
“In a hole in the ground there lived a hobbit.”
Sådan starter Tolkien sin fortælling om Hobbitten, og det var ikke et grimt, beskidt, vådt hul, hvor der lugtede klamt og var fuldt af ormestumper, men derimod et hyggeligt og rart sted.
Den unge hobbit, Bilbo Sækker, nyder et såre stilfærdigt liv med god mad, en pibe tobak og en lur, og hver dag er det hans simple håb, at der endelig ikke sker noget farligt, noget uforudset eller noget spændende.
Men det gør der som bekendt, da troldmanden Gandalf banker på døren, og snart er det slut med både magelighed og forudsigelighed.
Den hyggelige Bilbo Sækker ender i farlige eventyr, kæmper mod drager og bliver bærer af ringen over dem alle.
Hobbitten, der udkom første gang i 1937, var inspireret af godnathistorier, Tolkien fortalte til sine egne børn. Det først oplag kom den 21. september 1937 og blev hurtigt udsolgt.
Hos auktionshuset Sotheby´s har man haft et eksemplar til salg for cirka 300.000 kroner.
Trilogien om Ringenes Herre
Trilogien Ringenes Herre udkom i 1954-1955 og er kaldt det tyvende århundredets største skønlitterære værk.
Bøgerne foregår i Tolkiens eget litterære univers, kaldet Midgård, der minder om dele af Europa i en fiktiv forhistorisk tid.
Tolkien skrev hele livet på sin mytologi med konstante omskrivninger og udvidelser. Flere af de posthume værker indeholder derfor ufuldstændige, kasserede, alternative og sågar modstridende versioner af historierne.
J.R.R. Tolkien tilhørte den litterære diskussionsgruppe The Inklings sammen med sin nære ven C. S. Lewis.
Tolkien lærte her, at man skal lytte til sine kritikere. Når C.S. Lewis havde læst et afsnit af Tolkiens seneste historier, som han ikke helt brød sig om, sagde C.S. Lewis det uden omsvøb: “You can do better than that. Better, Tolkien, please!”
Derpå forsøgte Tolkien at omskrive de kritiserede afsnit.
Filmatiseringer
Verden blev for alvor atter grebet af Tolkien-feber i forbindelse med instruktøren Peter Jackson, der først lancerede de tre film om Ringenes Herre og senere tre film om Hobbitten. Disse seks film alene har indtjent 5,6 milliarder dollars i biograferne.
Også bøgerne har enorme salgstal. Tilsammen har bøgerne om Hobbitten og trilogien om Ringenes Herre solgt omkring 600 millioner eksemplarer på verdensplan.
Vi læser Tolkien for det fantastiske univers og den utrolige fortælling.