En af de største og mest kendte tegneserier i Danmark er den franske tegnserie om Asterix og hans bedste ven Obelix.
Serien foregår omkring år 50 før vor tidsregning, hvor næsten hele Gallien er underlagt romernes herredømme.
I en lille landsby ved kysten holder nogle få tapre gallere dog stadig stand.
De to venner Asterix og Obelix er hovedpersoner i serien, hvor en magisk trylledrik ofte spiller den afgørende rolle i fortællingerne.
En fortælling om venskab
Asterix er en lille kløgtig kriger, der altid er med på en udfordring, hvor uoverstigelig den end måtte se ud.
Som hovedperson er Asterix den fornuftige og stærke helt, og hans navn er afledt af det latinske ord asterisk, der betyder lille stjerne.
En del af dynamikken i historierne skyldes hans ubrydelige og til tider konfliktfyldte venskab med Obelix, som Asterix indimellem må handle snarrådigt for at redde.
Obelix er en godmodig og rund bautastenhugger, der gerne spiser helstegte vildsvin. Obelix faldt i gryden med trylledrik som barn, og besidder permanent trylledrikkens overmenneskelige kræfter. Han prøver ofte at snyde sig til en lille portion. Han undervurderer ofte sin egen styrke og størrelse, men har også sine kvikke øjeblikke og er Asterix’ trofaste ven i et og alt.
Sidste del af trekløveret er Idéfix, den lille, kloge hund med en forkærlighed for træer. Idéfix er fast følgesvend for Obelix. Selv på ture, hvor der absolut ikke er plads, lykkes det ofte Obelix at smugle hunden med.
Gallerbyens persongalleri
Tegneserien følger den gæve gallerbys kamp mod den romerske overmagt. Landsbyen er befolket med et righoldigt persongalleri, og uden de mange bifigurer havde historierne afgjort ikke været de samme.
Blandt de centrale personer er Miraculix, der er landsbyens druide og ansvarlig for at lave trylledrikken. Han er en ældre, agtværdig og til tider lidt distræt herre, der kender til mange nyttige miksturer og som den eneste kan frembringe trylledrikken.
Trubadurix er en hyggelig barde og trubadur, som alle kan lide … når blot han undlader at synge. Han synger og spiller nemlig pivende falsk. Han er gallerbyens yndlingsaversion, da hans musikalske evner er skrækindjagende for de fleste. Under de afsluttende banketter i historiens sidste rude ses Trubadurix ofte kneblet og bagbundet til et træ, så hans musik ikke ødelægger festen.
Majestix er den store høvding i gallernes landsby. Han er afholdt af sine undersåtter, og han bæres rundt på et skjold, der understreger høvdingeværdigheden. Høvdingen er glad for at spise, feste og slås, men sættes håndfast på plads af sin hustru, Godemine.
Landsbyens ældste beboer, Senilix, er gift med den unge og smukke Littenix, og han taler ofte om hvordan alting var meget bedre før i tiden.
Den hærdebrede smed Armamix har ofte meningsudvekslinger med fiskehandleren Hørmetix om dennes fisk, som ifølge smeden stinker noget så forfærdeligt. Ikke sjældent udvikler deres hidsige meningsudvekslinger til større slagsmål, der involverer omtrent samtlige landsbyens indbyggere.
Skaberne bag Asterix
Fortællingen er skabt af René Goscinny og Albert Uderzo, hvor sidstnævnte har tegnet alle albums i hovedserien frem til nr. 34.
Serien bliver videreført af forfatteren Jean-Yves Ferri og tegneren Didier Conrad fra og med nr. 35.
Serien blev udgivet af Gutenberghus, Serieforlaget og Egmont Publishing fra 1969 til 2017. Siden 2019 har det været Cobolt, der udgiver serien herhjemme.
Serien blev også bragt i Fart og tempo fra 1968.
Ikke kun for børn
Selvom den karikerede stil med voldsomme slagsmål og masser af humor i stregen tiltaler et yngre publikum, så er selve teksten ofte målrettet et mere modent publikum. Der er mange opfindsomme ordlege og dobbeltbetydninger på stort set alle sider. Dette gælder både for navnene på karaktererne, men meget ofte også i selve dialogen.
Som børn læste vi oprindeligt serien for de fede tegninger og al den sjov og ballade i den lille gallerby, men efterhånden som ordforrådet blev udvidet dukkede flere lag op.
Selv som voksne og halvgamle kan vi genlæse serien med stor fornøjelse og en fornyet glæde over de mange detaljer. Der er ikke sjældent, at der på blot en enkelt side er en håndfuld (eller flere) tekstmæssige referencer og jokes. som i princippet kræver voksenbriller for helt at blive forstået. Det har helt sikkert været et krævende arbejde at oversætte de mange ordspil fra originalsproget til dansk.
Seriens start
Serien udkom i Frankrig og Belgien den 29. oktober 1959 i bladet Pilote og fik omgående succes med 200.000 solgte eksemplarer.
De to skabere arbejdede dog også på andre serier, men fra 1968 koncentrerede Uderzo sig udelukkende om Asterix, der blev en kendt og elsket figur i fransk tegneseriekunst op gennem 1970’erne.
Da Goscinny døde i 1977, fortsatte Uderzo serien på egen hånd frem til 2013 i samarbejde med sin datter Sylvie.
Deres eventyr er oversat til 88 sprog eller dialekter.
I slutningen af 2024 er serien oppe på 40 albums på dansk. Desuden er der lavet en række tegnefilm eller spillefilm.
Adskillige film og en forlystelsespark
Også på anden vis har tegnserien haft kulturel indflydelse.
Der er således opført en Asterix-forlystelsespark i Frankrig, og der er lavet adskillige tegnefilm i spillefilmslængde.
Dertil er der lavet realfilm med rigtige skuespillere og special effects.
Disse omfatter Asterix & Obelix: I kamp mod Cæsar (1999), Asterix & Obelix: Mission Kleopatra (2002), Asterix og De Olympiske Lege (2008), Asterix og Obelix og Briterne (2012) samt den seneste film fra 2023, nemlig Asterix og Obelix I dragens rige.
Der blev også i Danmark produceret en række hørespil baseret på tegneserierne. De danske stemmer blev leveret af bl.a. Ove Sprogøe, Søren Østergaard, Henrik Koefoed og Nis Bank Mikkelsen. De udkom på kassettebånd og kræver en heldig hånd ved rodekassen i en genbrugsforretning, hvis man skal finde dem. Fra tid til anden kommer bånd også til salg på DBA.
Danske albums om Asterix og hans gæve gallere
I pæn eller flot stand koster de første fem albums i original udgave 1.000 kroner eller mere per styk.
1. Asterix og hans gæve gallere
2. Asterix og Kleopatra
3. Asterix og vikingerne
4. Tvekampen
5. Asterix og briterne
6. Asterix i trøjen
7. Romernes skræk!
8. Olympisk mester!
9. Asterix og goterne
10. Asterix og trylledrikken
11. Asterix som gladiator
12. Gallien rundt
13. Asterix på skattejagt!
14. Asterix ta’r til Spanien
15. Lus i skindpelsen!
16. Asterix i Alperne!
17. Byplanlæggeren
18. Cæsars laurbær
19. Profeten
20. Asterix på Korsika
21. Kejserens gave
22. Asterix opdager Amerika
23. Obelix & Co. ApS
24. Styrkeprøven
25. Den store grav
26. Asterix’ odyssé
27. Asterix & søn
28. Asterix i Østens fagre riger
29. Rosen og sværdet
30. Så til søs, Obelix
31. Asterix og Latraviata
32. Skolestart i Gallien
33. Da himlen faldt ned om ørerne!
34. Asterix’ & Obelix’ fødselsdag
35. Asterix og pikterne
36. Cæsars papyrus
37. Asterix i støvlelandet
38. Vercingetorix’ datter
39. Asterix og griffen
40. Den hvide iris